Misyonumuz ve Vizyonumuz
2000 yılında Denizli’nin duayen işadamları tarafından kurulan DETGİS, Denizli de ki Tekstil ve Giyim Sanayicilerinin bir çatı altında birleştirilerek organize hareket etmelerini ve etkin biçimde konjonktürel gelişime uyum için gerekli faaliyetleri yürütmeyi, Sektörel değişiklik ve gelişmeler ışığında yönlendirmeyi, ayrıca bu sektörün ihtiyaçlarını belirleyerek sanayicilere doğru yatırım, doğru ürün odaklı çalışmalarına yardımcı olmayı hedeflemektedir. Üyeleri arasında hiçbir ayrıma gitmeden, tamamen Tekstil Sektörüne hizmet amaçlı kurulan DETGİS, düzenlediği seminer ve toplantıların yanında, sektörel fuarlara toplu katılım ve ziyaretleri en üst seviyeye taşımayı hedeflerken, İşletmelerin ihtiyacı olabilecek akademik desteği de sağlamaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte sektörde ihtiyaç olacak projeleri ortaya koyarken, üyeleriyle de gerekli istişarelere başvurarak başarı oranını yükseltmeyi görev bilmektedir.
Bu bilinçle ve hedeflerle, Denizli tekstilinin markalaşma yolundaki çalışmalarına ve Dünya’da ki bilinirliğine destek olmak ve de ihracata destek niyetiyle ilk olarak 2012 yılında ilan ettiği ‘Dünya, Türk Havlu ve Bornoz Festivali’ ile bambaşka bir misyon üstlenmiş, bu görevini de 7 yıldır başarı ile sürdürmektedir. 2020 yılında 8. Festival programı ile de hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam edecektir.
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) 2016 yılında birçok ilke imza atarak ilerleyen yıllarda geleneksel hale gelecek programlarının temelini hazırlamıştır.
Havlu festivali kapsamında İstanbul da ve Babadağ da gerçekleştirilen lansmanlar tüm TV kanallarında ana haber bültenlerinde yer almış ve yurt dışı sektörel gazete ve dergilerin sayfalarını doldurmuştur. Festivalin başarısını daha üst seviyelere çıkarmayı hedefleyen DETGİS, 2017 de ünlü bloggerların yer aldığı ve Denizli de kültürel ve turistik gezilerinde dâhil olduğu bir festival gerçekleştirmiştir. Ünlü model Deniz Akkaya ve Sanatçı Keremcem’in Denizli de gerçekleştirilen kortej de halkla beraber yürüyüşü oldukça dikkat çekmiş, magazin haberlerinde dahi Denizli havlu ve bornozundan söz ettirmeyi başarmıştır.
Dünya Türk, Havlu ve Bornoz Festivali 5. Yıl kutlamalarında bir ilki gerçekleştirerek, ilk defa Denizli Fashion Week ile havlu ve bornozdan oluşan defile programı yapılmış, katılımcı firmaların ürünlerini mankenlerin taşıdığı defilede, her yaş grubundan ürünler ve hatta yatak çarşafları bile podyuma taşınmıştır. Tüm gün süren defile ile 14 firma, 350’ye yakın kreasyonunu görücüye çıkartmış, 9 saat süren defilelerde 40 manken görev almıştır. 2018 ve 2019 DFW 3. ve 4. sezonlarında, ünlü tasarımcıları (Çiğdem Akın, Cihan Nacar) kreatif direktör olarak davet etmiş ve programın daha sağlam temeller üzerinde profesyonelce ilerlemesini sağlamıştır. DFW 2020 5. sezonu hazırlıkları ile marka olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Öte yandan 2015 Kasım ayından bu yana Uluslararası Tekstil Makinaları Fuarı (İTMA) için Denizli’den direkt uçakla fuar organizasyonu gerçekleştiren DETGİS, aynı yıllardan itibaren, Almanya Heimtextil Fuarı içinde yine direk uçak organizasyonları gerçekleştirmektedir.
Ülkemizde sektörün önemli sorunlarından biri olan, ara eleman çalıştırma konusunda çalışmalar yapan DETGİS, Denizli de bulunan meslek liselerinin ilgili bölümlerinde okuyan öğrencilere sık sık ziyarette bulunarak güncel konular hakkında bilgiler vermektedir. Derneğin Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı ziyaretlerde, öğrenciler tekstil adına her soruya cevap bulabilmekte ve yanlış bilgilerin oluşturduğu önyargılarından da kurtulmaktadır. Genelde, ailelerin yönlendirmesi ile tercih yapan lise öğrencileri, okullarını ziyaret eden iş adamlarının sektör hakkındaki anlatımlarını, verdikleri bilgileri öğrendiğinde başka planlar kurmaya ve sektörü sevmeye başlamaktadır. Seminer öncesi başka bölümler için plan yapan öğrenciler, gerçek hayat hikâyeleri ile sektörün hiçbir zaman sona ermeyeceğini, aksine daha da büyüyerek geliştiğini güncel verilerle doğru kaynaktan öğrenmektedir. Liselere yapılan ziyaretleri, bir üst kademe de Üniversiteler takip ediyor. Başta Pamukkale Üniversitesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü olmak üzere diğer üniversitelerinde ilgili bölümleriyle iletişim halinde olan DETGİS, Üniversitelerin sorunlarını da federasyon / konfederasyon gibi üst çatı kuruluşlarına taşımaktadır. Mezun olan öğrencilerin DETGİS ile temasa geçtiği zamanlarda destek görmeleri, iş ve staj konusunda yardım almaları, hem öğrencilerin hem de ailelerinin sektöre olan bakış açısını olumlu yönde etkilemektedir.
Yapılan her işin ‘severek yapılması’ ilkesine bağlı olarak, öğrencilerin hayattan beklentilerinin gerçekleşmesi için, ilk önce kendilerini çok iyi yetiştirmeleri gerektiğini her toplantıda ifade eden DETGİS, planların hayata geçmesi için tekstilin her alanından az da olsa bilgi sahibi olunması gerektiğini ve yanlış bilgilere doğru hedeflerin yakalanamayacağının altını çizmektedir.
DETGİS tüm bu çalışmalarının yanında, çalışmalarını Protokol ziyaretleri ile, Denizli de istihdam, tasarım ve AR-GE gibi konuların hakim olduğu toplantılarda bulunarak konuların takipçisi konumundadır. Her yıl yapılan kariyer günleriyle de Üniversiteler ile sanayicileri bir araya getirmektedir.
‘’Gelecek için’’ parolası ile yola çıkan DETGİS misyonu gereği, Denizli’li tekstil sanayicisi iş adamaları ile birlikte; ihracatın ve istihdamın destekçisi, markalaşmanın takipçisi olmaya devam edecektir.